Wednesday, 21 September 2016

Hari Raya Aidil Adha 1437H

Assalamualaikum semua,

Tahun ini seronok sangat sebab dapat beraya Aidil Adha dengan semua adik beradik di Kg Hubong, Endau.

Sebelum itu, pada 10hb September 2016 / 8 Zulhijjah 1437H, meraikan perkahwinan anak saudara. Jadi kami sepakat la terus sambut raya di kampung.  Alhamdulillah.




Sehari sebelum hari raya, saya dan anak-anak saudara lepak-lepak di Pantai Pasir Lanun, Endau.




Macam-macam gelagat anak-anak saudara.





Tuesday, 20 September 2016

Hati Kena Kebal

Assalamualaikum semua,

Nak buat bisnes online ni hati kena kebal tau.  Hendak tau sebab apa?

Jom kita baca.

=>>  Kebal hati kalau waktu anda promosi barang jualan, tiada orang yang like pun.  Tetapi kalau pos gambar selfie, welfie ke atau apa-apa la, iaitu gambar yang tidak ada kena mengena langsung dengan bisnes anda, berderet-deret malah beratus-ratus pulak like, betul tak?

=>>  Kebal hati kalau pengikut atau rakan anda di FB atau IG akan berkurangan.  Mereka tidak lagi menjadi pengikut atau rakan anda kerana sudah bosan sebab anda asyik pos testimoni, gambar produk dan lain-lain berkatian bisnes.

=>>  Kebal hati kalau kawan-kawan terdekat anda tidak lagi sokong bisnes anda malah mereka akan kondem pulak.  Jadi apa akan anda buat?  Sentap?

=>>  Kebal hati kalau ada sebulan atau dua bulan tu, anda langsung tidak ada jualan.  Ataupun sehari, anda cuma dapat jual seunit sahaja produk anda.

=>>  Jadi untuk yang berniaga online atau atas talian tu, baik secara sepenuh masa atau separuh masa, sentiasalah positif dan jangan putus asa.  

Rezeki Allah itu sangat-sangat luas.  Pedulikan apa orang kata dan buat pada anda.  Anda teruskan sahaja dengan apa yang anda buat.  Pekakkan telinga dan butakan mata.  Butakan mata pada orang-orang negatif begini.  Jalan terus.

Hidup ini macam roda.  Ada ketika di atas dan ada ketikanya di bawah.  Yang penting, usaha, doa dan tawakkal.

Semoga kita yang berniaga secara kecil-kecilan atau besar-besaran ini dimurahkan rezeki melimpah ruah dan terus sukses!!

Faham kan?  





Sunday, 28 August 2016

Tips Asas Bekerja Di Rumah

Assalamualaikum,

Minum petang apa hari ni?

Selamat berhujung minggu.

Jom kita baca tips asas bekerja di rumah.

1)  Bekerja dengan anak kecil berbeza dengan bekerja dengan anak-anak yang sudah bersekolah.

2)  Ubahsuari, atur dan susun mengikut masa fleksibel.

3)  Ada perkara boleh pejam mata, sila pejam mata.  Ada perkara boleh urus buat satu persatu dengan tenang.

4)  Ya, kita adalah apa yang kita fikirkan.  Kadangkala ada banyak perkara yang mahu dicapai serentak tetapi perlu akur dengan keadaan.

Fokus perkara yang berada dalam kawalan, sementara perkara yang lain berdikit-dikit ubahsuai dengan kemampuan.

*Credit : Pn. Masayu Ahmad




Thursday, 25 August 2016

Petua Senang Hati

Assalamualaikum dan selamat petang semua.

Senangnya dalam hati.  Tiada yang kacau.  Hidup mesti diteruskan samada gembira atau sedih. Jangan sedih-sedih ya.  Happy always!!!

Kak Zah nak kongsi petua sikit.  Jom kita baca ya.

=>>  Latih hati sentiasa bersangka baik terutama dengan Allah

=>>  Latih hati sentiasa ingat Allah memberi pahala kepada kita setiap kali kita diumpat

=>>  Latih hati sentiasa bergantung dengan Allah dan tidak terlalu mengharapkan manusia

=>>  Latih hati sentiasa bersyukur dengan nikmat daripada Allah

=>>  Latih hati sentiasa memaafkan kesilapan orang lain dan sentiasa memohon ampun daripada Allah

InsyaAllah, jika istiqamah dengan semua petua di atas, hati kita akan sentiasa redha dengan segala ujian.  

Semoga bermanfaat.


*Nak join bisnes tanpa modal, boleh hubungi Kak Zah ya.