Thursday, 25 July 2013

Bagaimana Nak Memulakan Perniagaan Bisnes Online


Bagaimana untuk memulakan bisnes internet?  Ada idea?  

Internet sememangnya telah mengubah cara hidup kita.  Ianya menawarkan tempat di mana seseorang individu bersaing dengan organisasi global di dalam perniagaan.  Tetapi bagaimana untuk bermula?

1) Pelan Perniagaan
Setiap yang baru hendak bermula perlu ada pelan dan strategi.  Anda perlu tahu pasaran sasaran anda, mendapatkan sumber yang baik, membina kesetiaan pelanggan terutamanya blogger dan menjalin ikatan yang baik dengan pesaing anda.  Oleh itu penyediaan dan penyelidikan adalah penting.

2) Mencari Pasaran
Salah satu elemen yang paling penting dalam bisnes online adalah mencari pasaran.  Sebagai contoh, bisnes hamper.  Anda perlu mencari idea untuk memasarkan hamper kepada siapa dan bagaimana.  Buat lain dari yang lain.

3) Pembiayaan
Terdapat banyak pilihan pembiayaan yang ada kepada usahawan yang bercita-cita tinggi.  Bagi peniaga kecil dan baru bermula, banyak bisnes yang tidak memerlukan modal seperti dropship dan affiliate.  Cuba gunakan modal sendiri tanpa pinjaman bank.

4) Laman Web
Bina laman web.  Upah pakar jika ada bajet.  Jika tidak gunakan sumber yang murah atau percuma seperti blog, fanpage dan facebook.  Pastikan kandungan laman web atau page bisnes anda sentiasa dikemaskini jika anda ingin berjaya dalam jangka masa panjang.  Di samping itu memudahkan orang ramai untuk berhubung dengan produk yang anda tawarkan.

5) Pemasaran
Satu sebab bisnes online gagal adalah pemasaran yang tidak betul.  Jangan harap pelanggan akan mencari anda jika produk atau perkhidmatan yang ditawarkan tidak memenuhi citarasa mereka.  Laman web tidak dikemaskini, keterangan produk tidak lengkap, pesanan lambat dan lain-lain.  Jika anda tidak mempromosi diri sendiri, bagaimana pelanggan berpotensi akan mencari anda?

Gunakan laman web seperti Google AdWords untuk pengiklanan.  Boleh juga menghantar emel kepada kawan-kawan dan saudara mara untuk mempromosikan produk anda.  Sertai forum dan ruangan diskusi supaya orang ramai tahu anda ada produk untuk ditawarkan kepada mereka.  

6) Urusniaga Pelanggan
Jadikan setiap urusan dengan pelanggan adalah penting.  Layan setiap persoalan mereka, cepatkan penghantaran, memenuhi setiap pesanan dan lain-lain.  Laman web atau blog perlu mesra pengguna supaya pelanggan tidak yakin untuk membuat pembelian.  Keselamatan juga harus menjadi keutamaan supaya pelanggan merasa selamat dan yakin butiran mereka disimpan dengan selamat.

Berhubung dengan mereka sekerap mungkin untuk membantu anda mengenali dan membina keyakinan kepada perkhidmatan yang anda berikan.  Tanya apa yang mereka mahu dan bertindak balas terhadap apa yang mereka katakan.

7) Bersabar
Jika bisnes anda bermula dengan modal kecil, kesabaran perlu ada.  Jangan berputus asa kerana ia akan mengambil masa untuk mendapatkan hasil yang banyak.  Bisnes online memerlukan banyak tenaga, semangat, keazaman dan realistik.  Perlu ingat bahawa bisnes online boleh menjadi salah satu perkara yang paling sukar yang pernah anda lakukan dan ianya juga boleh menjadi perkara yang paling memuaskan.  

Fikir-fikirkanlah.  Anda yang menentukan bisnes anda.  

Alhamdulillah, saya telah ditemukan dengan Pn. Masayu Ahmad di Facebook.  Seorang yang banyak pengalaman dalam dunia penulisan. Perkenalan dengan beliau telah membawa saya ke dunia blogging untuk bisnes.  Banyak ilmu yang saya kutip dari pengalaman beliau.  Terima kasih.

Sempena Ramadhan ini, kami Alumni dari Rumah ada membuat kelas online.  Kelas kami fleksible dan mengikut kesesuaian masa anda.  Kami ajar buat blog bisnes dan fanpage.  

                                         Ebook tentang asas blog 


                          Kami ajar menjalankan bisnes dari rumah

Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi saya :
norazizahsudin@gmail.com 
atau PM norazizah.sudin@facebook.com3 comments:

 1. Saranan yang bagus.
  Anda boleh juga mencuba bisnes ini
  http://jomduitjutawanqmg.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa pendapat admin tentang kerja online atau affiliate produk kesihatan. 1 order 8 usd. Jual malaysia?. saya ada peluang keduanya kalau admin minat. Jemput ke blog saya utk kongsi idea


   [Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

   Delete
 2. Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan, Apakah Anda membutuhkan serius pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan kredit korporasi, dan segala macam pinjaman pada tingkat bunga 2% .HURRAY !!! Hal ini hampir mendapatkan untuk mengakhiri tahun ini dan kami berada di Diana White Firm Pinjaman, kami menjamin semua klien berharga kami bahwa mereka akan mendapatkan semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyum di wajah mereka.

  Untuk informasi lebih lanjut hubungi kami sekarang melalui email {} dianawhiteloanfirm@gmail.com

  Informasi Peminjam:
  Nama Lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Sex: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
  Durasi Pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nomor Cell Phone: ________


  DIANAWHITELOANFIRM
  (dianawhiteloanfirm@gmail.com)

  ReplyDelete