Monday, 22 September 2014

Bagaimana Mahu Mula Bisnes Online

Teks : Norazizah Sudin

Saya bersiaran dari Kings Green Hotel, Melaka hari ini kerana menghadiri 

Mentoring Women in Business Programme oleh http://www.cherieblairfoundation.org/. Untuk yang ingin tahu lanjut tentang program ini boleh klik link yang diberikan ya.


Kelas masih seperti biasa.  Agak lewat post entri hari ini.  Boleh PM saya untuk mendaftar kelas ya.  

Jom kita baca soalan dari pembaca ini ya.  

Soalan  :  Saya Puan Aina, pesara kerajaan.  Bagaimana puan boleh bantu saya untuk bisnes online.  Saya adalah kosong dan tidak tahu berkaitan urus niaga online?

Jawapan  :  Masalah puan Aina ini, ada beberapa sebab di bawah :

✔  Tidak pandai guna email.
✔  Tidak pandai buat email.
✔  Tidak pandai transaksi online.
✔  Tidak pandai hendak cari produk.
✔  Tidak pandai cari pelanggan.
✔  Tidak tahu hendnak pilih produk.
✔  Tidak tahu hendak jejak pembekal / pemborong.

Itu sebab namanya Kelas Asas Blog dan Fanpage, Mula Bisnes.

1)  Kelas asas ini sesuai dengan masalah di atas.  Untuk yang sudah otai, boleh pilih kelas lain yang lebih baik dari kelas asas yang kami ABDR tawarkan.
2)  Kami buka atas soalan dan pertanyaan sekalian suri.
3)  Jadi bagi kalian yang mempunyai senarai di atas, pilih kelas asas bisnes online, kemudian pilih pakej yuran.
4)  Sudah faham, kemudian pilih guru.  Mahu masuk guru mana, kita sangat terbuka, kerana guru kelas bisnes ini, Insya-Allah sudah biasa dengan urusniaga produk digital mahupun produk fizikal.

Apa pula produk digital?
Apa pula produk fizikal?

Ini semua kita ada terangkan di dalam kelas dan dalam ebook rujukan.  Selepas mendaftar boleh faham dan hadam 4 ebook rujukan.

Bagi mereka yang sudah sedia mahu mula, boleh hubungi saya.  Memang ramai yang sertai kami dari zero basic.  Langsung tidak tahu bagaimana hendak mula   Mereka usaha, belajar buat hingga selesai.  Alhamdulillah, sudah ramai yang pandai berbisnes online melalui blog dan FB. 

Untuk info lanjut, boleh hubungi saya di sini ya.

Email : norazizahsudin@gmail.com





Wednesday, 17 September 2014

Kelas Akaun Offline Kembali Lagi

Teks : Norazizah Sudin

Hari ini saya nak promo KELAS AKAUN OFFLINE.

Tarikh : 27 September 2014 (Sabtu)
Lokasi : Shah Alam

Masa : 9.30 pagi - 5.30 petang
Makan tengahari dan air mineral disediakan.
Sijil akan diberikan kepada setiap peserta.
Yuran seorang hanya RM199
Pendaftaran untuk 2 orang RM350.



Modul :
1. Pengenalan Buku Kira-kira dan Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi. Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.


Ada masalah akaun bisnes?  Jom sertai kami untuk bengkel ini.  Saya pun sudah menyertainya. 

Hubungi saya ya.


Sunday, 14 September 2014

Cuti Mengajar

Teks : Norazizah Sudin

2 hari bercuti dari mengajar online.  Saya mengajar online setiap hari Isnin hingga Jumaat, 3 jam sehari.  Masa malam mengikut kesesuaian pelajar.  Kebiasaanya masa saya dari pukul 9.00 malam hingga 11.00 malam.  

Hari ini jadual saya penuh dengan hero kenit saya.  Pagi di Tasik Layang-Layang dan petang pula di Petrosains Playmart Johor Bahru.  Seronok melayan kerenah anak bersama rakan baik dan anak-anaknya.  

Kelas online saya seperti biasa esok ya.  Setiap hari pendaftaran dibuka untuk yang ingin belajar dan telah bersedia.

PM saya untuk info lanjut.







Kami juga menawarkan kelas berikut :
1)  Kelas asas blog dan penulisan
2)  Kelas asas blog dan fan page mula bisnes
     - produk sendiri
     - dropship makanan sunnah
     - dropship produk islami
     - dropship produk makanan
     - drosphip telekung solat 
3)  Kelas beriklan mudah.my
4)  Kelas penulisan kreatif
5)  Pendaftaran pengurus online
6)  Pendaftaran kelas urus akaun wahm soho
7)  Tempahan blog bisnes / blog penulisan
8)  Beriklan bersama kami di http://sohodirectory.blogspot.com/
9)  Kelas penulisan ebook premium


Hubungi saya di norazizahsudin@gmail.com untuk info lanjut.

Boleh jenguk page saya di  www.facebook.com/kelasblogonline.

Salam sayang.





Wednesday, 10 September 2014

Belajar Urusniaga Secara Online

Teks : Norazizah Sudin

Kelas mula bisnes online :
- suri belajar membuat tempahan
- suri belajar menerima transaksi
- suri belajar mengurus pelanggan
- suri belajar skrip jualan
- suri belajar dan tahu produk fizikal atau produk digital

4 kelas dropship kami buka khas untuk mereka yang mahu belajar berbisnes, tanpa urus produk dan modal berganda. Belajar dari kecil dahulu, sebelum mula melangkah dengan buat produk sendiri. Belajar dulu bagaimana urus kedai online. 
- Dropship makanan sunnah
- Dropship bisnes makanan
- Dropship telekung solat
- Dropship produk Islamik

Kami menerima pendaftaran setiap hari.  

Nota 1 : Untuk produk fizikal, suri perlu belajar bagaimana mengurus jualan dan mengurus pelanggan tentang status barang yang dipos, diterima, rosak dan sebagainya.

Nota 2 : Terima kasih pelanggan, rakan niaga, barang-barang dihantar 5 hari seminggu, order barang kita terima setiap hari.

Bagaimana?  Kita belajar sama-sama.  Sebagai permulaan, kita bermula dengan 44 entri. Perlu buat setiap hari dan catitkan dalam buku nota sebagai draft.  Kemudian, kembangkan sebagai catatan penuh ke dalam blog.  Nampak mudah bukan?  InsyaAllah, jika dipraktikkan setiap hari, memang mudah dan akan jadi mudah.

Untuk permulaan dan yang mendaftar, ebook ini akan diberi dan perlu khatamkan. Banyak tips tentang penulisan, tanda bacaan dan lain-lain diajar dalam ebook ini.  Bagaimana?  Berminat?  




Dapatkan sekarang daripada saya di norazizahsudin@gmail.com

Jadi rakan saya di norazizah.sudin


Friday, 5 September 2014

Tips Bisnes Cara Saya

Teks : Norazizah Sudin

Pagi ini saya bersarapan Nasi Lemak.  Teringin pula hendak makan nasi lemak hari ini. Jadi siaplah Nasi Lemak Sambal Ikan Bilis dan telur untuk saya dan hero kenit saya.

Alhamdulillah, bisnes kain saya sudah menampakkan hasilnya.  Cara promosi?  Saya buat secara offline, sambil berjalan ke rumah kawan saya cerita tentang kain.  Semasa balik beraya pun, masih sempat saya mempromosikan bisnes kain saya...hihihi.  Yang penting orang tahu apa bisnes saya.  Jika tidak buka mulut bagaimana orang hendak tahu, betul tidak?  Itu cara offline, cara online juga dibuat iaitu di blog dan facebook.  

Ini contoh kain-kain yang saya jual.  Kain ini saya ambil dari Vietnam.  Kami tidak menggunakan perkhidmatan orang tengah.  Kami ambil sendiri dari Vietnam.








Tips niaga yang saya ingin kongsikan hari ini adalah bagaimana kita hendak buat promosi offline.  Ini cara saya, cara kalian saya tidak tahu.  Jika ingin dikongsikan, boleh lah komen ya.

1)  Produk fizikal (contoh produk saya, kain), saya sentiasa bawa ke mana-mana.  Saya letakkan dalam bonet kereta.  Bila berjumpa kawan-kawan atau orang yang kita baru kenali, contoh di bank, sambil menunggu no giliran, beratur di pasaraya, saya akan menegur dan bertanya khabar.  Setelah itu pandai-pandailah kita bercerita tentang bisnes kita.  Amacam, ok tidak?  Jika nampak dia berminat, kita bagi no tel kita untuk dia hubungi.

2)  Produk digital (ebook, kelas online).  Ramai yang akan bertanya, kerja di mana? Dengan bangganya mudah saya menjawab.  Kerja dari rumah.  Seterusnya mereka akan bertanya, kerja macamana tu?  Saya ajar buat blog.  Saya dari ABDR.  Kami ada grup di FB dan seronok sebab ramai kawan dari pelbagai lapisan.  Semuanya kerja secara berjemaah. Jika ada produk, boleh dipromosikan di blog dan FB.  Untuk yang tiada produk, kami sediakan.  Suri rumah yang tidak tahu IT pun boleh belajar.  Yang penting ada kesanggupan untuk belajar, ada internet dan ada laptop.  Sambil duduk rumah jaga anak, dapat juga pendapatan.

3)  Jangan malu untuk memulakan perbualan jika jumpa orang.  Yang penting tahu cara untuk memulakan.  

4)  Saya bangga menjadi suri rumah berkerjaya.  Dapat jaga anak sepenuh masa dan tambah pendapatan bantu suami.  

5)  Fokus dan konsisten yang penting.  Fokus kepada bisnes dan InsyaAllah, hasilnya akan kita lihat nanti.  

6)  Tanya kepada diri sendiri apa yang kita mahu.  Hari ini aku hendak RM100 sehari.  Hari esok aku hendak RM200 sehari.  Buat sampai dapat.  

7)  Blog bisnes kita jadikan sebagai kedai kita.  Mudah, tidak payah sewa kedai, upah pekerja dan lain-lain.  Semua kita buat sendiri.  Tetapi perlu ada rekod setiap yang keluar masuk seperti akaun kedai online kita.  

8)  Yang paling penting, DIA pemberi rezeki kita.  Jadi setiap hari sebelum memulakan apa sahaja kerja yang kita buat, 'dating' dengan DIA dahulu dan baru lah buat atau sambung tugas kita.  Minta apa sahaja yang kita hendak, minta dengan sungguh-sungguh.  Jangan minta sahaja tanpa tindakan.  Tindakan dan usaha penting dan perlu.  Barulah DIA akan beri.  

Untuk semua ini dan bagaimana hendak bermula, mudah sahaja.  Kami ada kelas untuk bermula dan pendaftaran setiap hari.

1. Kelas Asas blog dan penulisan} - online & offline
2. Kelas asas blog, fan page, mula bisnes} - online & offline
    - produk sendiri
    - makanan sunnah -
    - telekung solat borong dan runcit http://gedungtelekungsolat.blogspot.com/
    - produk islamik
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas asas urus akaun wahm/soho-daftar
    Bengkel offline, bengkel online dan grup coaching
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
7. Pendaftaran pengurus online - online dan offline
8. Kelas asas wordpress

Servis yang kami ada :
1. Tempahan blog bisnes - 5 - 7 hari siap
2. Beriklan di SOHO Directory juga bersama pautan kami lebih 800 blog


Untuk sebarang pertanyaan lanjut hubungi saya :
Facebook: norazizah.sudin
Emel di norazizahsudin@gmail.com

Salam sayang dan salam perkenalan.  Jumpa saya di ABDR.

Ini logo kami.  Menarik kan?





ABDR tidak hanya menerima kaum wanita sahaja tau.  Protege saya dari kaum bapa masih bekerja pun ada.  Jemput singgah blognya, Diari WAHD.  Blog yang penuh berinformasi.

Kaum bapa, jangan malu jangan segan untuk hubungi saya.  Jika malu untuk hubungi saya, boleh hubungi beliau ya.






Thursday, 4 September 2014

Blog Tips Bekerja Dari Rumah

Teks : Norazizah Sudin

Lamanya tidak menulis.  Alhamdulillah, saya kembali menyambung trek yang sudah lama ditinggalkan.  Semoga saya akan fokus dan konsisten untuk terus menulis dan berkongsi ilmu dengan semua.

Ok.  Saya suka baca blog Samad Kinto (http://www.samadkinto.com/).  Blog yang padat dengan perkongsian tentang bekerja dari rumah.  

Jemput baca ya semua.

Saya kongsikan tips dari beliau tentang kewangan

1 : Tangguhkan Kepuasan Diri
Kita kosongkan minda untuk membeli apa sahaja barangan idaman. Lupakan sementara apa yang kita inginkan. Dalam tempoh tersebut, kita mesti menjadikan diri sendiri sebagai kalis iklan. Contoh : Ceo dahulu pun seorang yang boros. Walaupun bergaji kecil, seluar jeans mesti berjenama Levis. Tiada kepuasan jika sarungkan yang ciplak atau tiruan. Selepas Ceo tahu tip ini, bajet harian di ketatkan. Belanja makan minum hanya Rm15 sahaja. 12 bulan Ceo amalkan begitu. Akhirnya berjaya menyimpan sejumlah wang yang agak besar. Nafsu belanja mesti di jinakkan, ketagih menyimpan di besarkan.

2 : Perlaburan.
Jika kita baru mula berniaga dari rumah, lupakan dahulu apa jua perlaburan lain. Emas, rumah, tanah, saham & sebagainya. Labur dahulu dengan stok perniagaan kita dahulu. Stok sedikit menjadi banyak sedikit demi sedikit. Stok kita ini yang menjadikan duit kita beranak dengan cepat. Secara idealnya, lebih banyak yang kita beli, lebih murah yang kita dapat. Tak mungkin sama harga 10 unit dengan harga borong 1ribu unit. Laburkan juga sebahagian keuntungan untuk iklan. Mesti ada bajet iklan setiap bulan. Bisnes tanpa iklan seumpama mengorat awek cun dalam gelap gelita.

3 : Simpan. Simpan. Simpan.
Perkara paling asas untuk menjadi kaya adalah simpan. Inilah rahsia besar untuk menjadi kaya. Sebab terlampau mudah, Usahawan amatur terlepas pandang. Mereka terus mencari rahsia orang kaya bertambah kaya merata dunia. Fokus sepanjang 12 bulan kita simpan setiap hari. Jom kita kira. Kita bisnes herskin. Setiap hari kita berjaya jual 2 set. Kita simpan rm50 sehari. Sebulan kita berjaya simpan rm1500. Setahun rm18,000. Angka ini pun besar. Tanamkan azam, majukan diri. Berniaga dengan bijak. Cipta peluang untuk simpan rm500 sehari. Jumpa kita di kelab Jutawan hujung tahun ke6. In Shaa ALLAH.

4 : Belanja Bawah Pendapatan.
Duit kita tanggung jawab kita. Jangan terlalu cepat upgrade cara hidup kita. Biarkan kita kekalkan kehidupan biasa-biasa dahulu walaupun perniagaan yang kita jalankan sudah maju & income juga bertambah. Jangan ambil pusing penasihat 20% di sekeliling kita. Dapat banyak simpan banyak. Dapat sikit simpan sedikit. Angka yang bergerak naik setiap hari lagi best dari melihat susut setiap hari. Rilek & sabar. Kebalkan dahulu tembok kewangan kita. Kita nak kaya lebih lama, bukan sekejap. Selagi kita amalkan belanja kurang dari yang kita dapat, selagi itulah kita tidak kalah.

5 : Ilmu Kewangan
Ilmu tidak datang kepada mereka yang menanti. Ilmu kewangan mesti di pelajari & kuasai. Buang ego diri jauh -jauh. Mulakan mempelajari ilmu kewangan ini. Mula beli buku & baca. Mulakan tanam benih pokok kewangan. Cari Mentor yang berjaya. Belajar dengan mereka. Hadirkan diri di majlis ilmu. Jadikan diri kita celik kewangan. Jika tidak boleh hadam dengan lebih jelas, beritahu diri sendiri ayat ini ' JANGAN belanja lebih dari yang kita dapat '.

Semua yang di atas memang sudah terbukti. Ceo sendiri pun masih amalkan hingga sekarang. Biar bisnes kecil tetapi simpanan besar daripada bisnes kelihatan besar bertahun-tahun tetapi simpanan kecil. Ceo harap semua pembaca status ini dapat belajar sesuatu untuk menjadi amalan. In Shaa ALLAH. He2 kopi satu!


Untuk yang ada kepakaran tentang kewangan dan ingin berkongsi idea, boleh sertai kami. Hubungi saya untuk bermula.

Kelas dibuka setiap hari.  Saya terima pelajar offline juga tetapi hanya untuk Johor Bahru sahaja ya.  Jadi yang tinggal di Johor Bahru, jangan segan-segan hubungi saya untuk bermula.

Jika tidak sekarang, bila lagi?

Salam sayang dari saya, 
Norazizah Sudin
Guru Online ABDR