Monday, 7 March 2016

Kerenah Pelanggan

Teks : Norazizah Sudin
Imej : Koleksi ABDR & Gstar Kids

Assalamualaikum,

Semalam ada pelanggan bertanyakan tentang produk Gstar Kids di Whatsapp.  Kak Zah pun ada juga menjual Gstar Kids iaitu vitamin minda sunnah untuk kanak-kanak.  Yang berminat, boleh PM ya.

Ok.  Kita sambung tentang pelanggan tadi.  Gstar Kids bulan ini ada promosi.  Harga pun murah sangat-sangat.  2 botol RM80.  1 botol RM55.  Yang hendak 3 botol pun ada promosi.  Beli 3 botol dapat 1 botol percuma dengan harga RM110.  Dapat lagi hadiah percuma dan pos percuma.  Murah kan?  
Pelanggan ini hendak lagi murah.  1 botol RM40 atau 2 botol RM40. Ok ke tak ok?  HQ memang pantau harga yang kami jual.  Jadi janganlah pandai-pandai menjual di bawah harga kawalan.  Harga semuanya dipantau oleh HQ.

Jadi bila berhadapan dengan sitausi begini, kita sebagai penjual, kenalah pandai bagaimana hendak berurusan dengan pelanggan ini.  Beritahu tentang harga tawaran istimewa, harga dipantau oleh HQ dan lain-lain lagi.  Jangan disebabkan hendak melariskan produk kita, kita pun jual dengan harga yang ditawarkan oleh pelanggan.  Kita yang mengawal pelanggan, bukannya pelanggan yang mengawal kita.  Biar kita rugi pelanggan daripada bisnes yang kita jalankan tidak berkat.  Pendapat Kak Zah, tidak adil kita bagi harga yang lebih murah daripada harga pasaran untuk pikat pelanggan.  

Belajar bagaimana hendak berurusan dengan pelanggan.  Pelbagai kerenah pelanggan yang akan kita jumpa samada secara online atau offline.  
Cara penyampaian di dalam ebook di atas adalah ringkas dan padat.  Ia mudah difahami dan semasa membacanya kita dapat membayangkan apa yang ingin penulis sampaikan.

Di dalam ebook ini, ada pelbagai ciri-ciri yang diperlukan untuk menangani pelanggan yang berurusan di alam maya.  Jika berurusan di kedai offline lebih kepada kata-kata ucapan dan gerak badan.  Urusniaga online lebih kepada tulisan-tulisan dan tindakan kita dalam memberi maklum balas kepada pelangan.  Usahawan juga perlu belajar cara-cara mengawal emosi ketika berurusan dengan pelanggan.

Selain itu ada juga diterangkan bagaimana untuk meningkatkan kuasa khidmat pelanggan.  Pengalaman berurusniaga setiap hari akan menemukan kita dengan pelbagai jenis pelanggan.  Oleh itu sebagai usahawan kita perlu mempelbagaikan ilmu khidmat pelanggan yang lebih professional.

Dibahagian akhir ebook ada dikongsikan pengalaman mereka yang pernah membeli barang secara online.  Tentunya pengalaman yang dikongsi boleh dijadikan pengajaran kepada usahawan online. Pengalaman beberapa usahawan online juga banyak memberi idea dan panduan untuk kita memperbaiki cara kita berurusan dengan pelanggan.

Bagi suri rumah yang ada bisnes, tetapi belum ada blog boleh sertai Kak Zah di ABDR.  Kami ajar dari zero sehingga pandai.  Yang tidak pandai IT jangan malu.  Sudah ada suri rumah yang langsung tidak pandai menggunakan IT, tetapi sekarang memang sudah pakar.  Alhamdulillah, dapat berkongsi ilmu dengan ramai suri rumah untuk menjana pendapatan dari rumah.

Berminat untuk sertai kelas blog dan bisnes tanpa modal, boleh emel Kak Zah di norazizahsudin@gmail.com

PM / Whatsapp 013-7650976


No comments:

Post a Comment