Monday, 7 March 2016

Masak Lemak Taugeh

Sudah siap Masak Lemak Taugeh.  Alhamdulillah.  Sedap dan menyelerakan ditambah dengan sambal lontek (sambal Jawa).  Untuk suami, masak ayam cili api.  Masak lemak ni untuk hero kenit Kak Zah ni.

Mudah je masak lemak taugeh ni.  Lebih sedap masukkan sekali tauhu goreng, keropok dan ikan bilis sebagai perencah.

Bahan-bahannya sangatlah mudah.

Taugeh
Tauhu - potong dan goreng dahulu
Ikan Bilis - tumbuk sedikit tetapi jangan hancur sangat 
Daun Kucai
Lobak Merah
Tomato
Santan Pekat
Bawang Merah - dimayang nipis
Bawang Putih - dimayang nipis
Keropok
Garam 

Masukkan ikan bilis, bawang, keropok dan santan ke dalam periuk dan didihkan.  Kena kacau selalu ya.  Nanti pecah minyak.  Santan sudah mendidih, masukkan taugeh, kucai dan tauhu.  Kacau dan jangan terlebih masak sayur-sayuran sebab nanti jadi lembik dan tidak sedap.  Biar bila makan nanti ada rasa 'crunchy' sayur-sayur tu.  Letak garam sesedap rasa.

Selamat menjamu selera.




Suri rumah yang ada kepakaran memasak dan ingin berkongsi ilmu, bolehlah menulis di blog.  Yang ada bisnes masak, sebarkan di alam maya.  Ada blog sendiri dan tulis resipi kesukaan kalian.  Boleh diselitkan dengan aktiviti harian.

Salam sayang,
Kak Zah









No comments:

Post a Comment