Friday, 29 April 2016

10 Perkara Sebelum Berhenti Kerja

*Sumber : Nazurah Abdul Rahim

10 perkara utama yang harus sahabat fikirkan sebelum tinggalkan kerjaya bermajikan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sahabat yang masih bermajikan dan mahu beralih arah ke dunia bisnes / bekerjaya dari rumah, ini beberapa pesanan ikhlas dari saya yang telah melaluinya.

Dunia luar tidak seindah seperti yang kita lihat atau sebagainya.

Ketahuilah sahabatku yang masih bekerjaya bermajikan.

Beberapa perkara yang perlu sahabat hadam sebelum sahabat melangkah keluar.

1)  Apa yang kita mula bayangkan mungkin tidak seindah apa yang akan kita hadapi nanti.  Dunia di luar sangat mencabar dan ianya sangat keras untuk kita lalui.

2)  Sahabat semua perlu menjadi diri sendiri.  Mula membuat keputusan sendiri selepas ini dan semua keputusan baik atau buruk kita yang tentukan.  Peratusan untuk kita failed / buat salah sangat tinggi tetapi harus kita pahatkan di hati ianya adalah perkara biasa yang harus kita lalui.  Jatuh dan harus bangun semula.

3)  Tiada siapa lagi yang akan memberi sahabat tunjuk ajar, motivasi dan sebagainya.  Tiada lagi arahan kepada sahabat.  Semuanya sahabat yang juga harus tentukan sebaik mungkin.

4)  Tiada lagi waktu kerja yang harus sahabat patuhi tetapi haruslah sahabat tahu bahawa bekerjaya sendiri itu lebih hebat perlukan disiplin kita untuk menyusun sendiri masa kita dan ianya tentang 'result' kita atau bisnes kita.  Masa itu emas.

5)  Tiada lagi bonus besar setiap setengah tahun atau hujung tahun dari pihak syarikat dan hasil jualan.  Kerjaya dari rumah memerlukan kerja keras sepanjang masa dan waktu.  Kita pasti letih tetapi harus bertahan.

6)  Janganlah kita bawa pangkat kita ke dunia luar.  Ini penting supaya kita tahu proses untuk bawa diri dan berjuang di medan luar.  Ada orang bawa pangkat kerja dalam kehidupan dunia luar dan ini sebenarnya menjadikan kita kurang bijak kerana dunia luar haruslah kita bersilaturahim tanpa sempadan.  Sahabat nanti bukan jaguh lagi di dunia luar.  Yang penting mereka bukan lagi menurut perintah atau arahan sahabat.

7)  Tiada kesakitan yang akan menyebabkan kita 'MC', cuti tahunan atau cuti Public Holiday.  Semua cuti itu akan menyebabkan kita tiada gaji nanti.  Ini juga memerlukan tahap fizikal dan momentum yang bagus.

8)  Kita perlukan bekalan ilmu yang cukup.  Sahabat mulalah sedikit-sedikit dari sekarang.  Mulalah membaca ataupun mencari kelas yang sesuai untuk sahabat.  Mulalah belajar sesuatu di tempat kerja sekarang.  Ianya mungkin boleh membantu sedikit sebanyak bila kita harus berjuang sendiri nanti.

9)  Haruslah sahabat mengira berapa jumlah wang yang ada di tangan supaya sahabat tidak berlebihan dalam berbelanja.  Ianya akan menyebabkan sahabat panik nanti sekiranya sahabat tidak dapat menjana pendapatan kerana apa yang akan kita ceburi nanti perlukan masa untuk membuatkan hati senang.

10)  Buatlah keputusan yang tepat.  Janganlah hanya kerana mengikut orang lain atau pendapat orang lain.  Lebih baik sahabat membuat sedikit 'research' tentang apa yang bakal sahabat lakukan.  Biarpun payah tetapi haruslah berusaha.  Biarpun salah tetapi haruslah mencuba!

Ini kisah perjuangan kita.  Ini akan menjadi cerita kejayaan kita.

Berusahalah walaupun payah.  Berusahalah tanpa lelah.

Tiada yang mudah di dalam proses mendaki.  Sekiranya salah, mulalah bertenang dan lakukan lagi.  Lihat semula apa yang salah dan perbaiki.  Mohon Allah lancarkan segalanya nanti, InsyaAllah.

Salaam kejayaan untuk semua sahabat.

Tahniah juga kepada semua sahabat ABDR.  Anda semua juga adalah inspirasi saya dan tidak lupa juga kepada semua kakak-kakak yang banyak memberi nasihat dan banyak berkongsi pandangan dan adik-adik comel yang sekarang tidak bermajikan lagi.

Nota :  Ini adalah cerita pengalaman saya yang selama hampir masuk tahun ke 6 bekerjaya hanya dari rumah dan ianya mungkin akan memberi manfaat kepada sahabat nanti.  Doakan kita semua murah rezeki.

Berdiri dengan ikhlas dan mendakilah dengan tenang !!

DO WHAT YOU LOVE 

==================================================================

Kata-kata inspirasi dan  motivasi dari sahabat ABDR saya.

Jadi, sebelum ingin bermajikan sendiri, tepuk dada tanya selera.  BAD.  Bertanya ALLAH dahulu.  

Banyak cabaran menanti di luar.  Cuma kita kekal begitu atau tidak.  Jika jatuh, bangun semula.  Cari silap dan mula semula.

Seperti Kak Zah, banyak cabaran dan dugaan sebelum bekerjaya dari rumah.  Cabaran, disiplin, kata-kata orang dan pelbagai lagi.  Jadikan itu semua cabaran untuk berjaya.

Bangun jatuh.  Bangun jatuh.  Rajinkan diri sertai kelas bisnes, motivasi, banyakkan membaca, disiplin diri yang kuat, konsisten dan fokus.

Buat sampai jadi.  Jika fikir boleh, mesti boleh.

Positif dan positif.  Jangan asyik merungut dan merungut.

Banyakkan berdoa dan berdoa.  InsyaAllah, kejayaan milik kita bersama.

Salam sayang,
Kak Zah











Saturday, 23 April 2016

Kenapa Perlu Ada Kedai Blog Online

Assalamualaikum,

Selamat berhujung minggu semua.


Pagi ini berehat di rumah sahaja.  Petang nanti baru bawa hero kecil berjalan-jalan ke taman.  Hari ini hendak main basikal di taman, katanya.  

Jom kita belajar kelas hari ini.  Kenapa untuk yang sudah ada bisnes online perlu ada kedai online? Selain dari menjimatkan duit buka kedai, bayar sewa kedai, beli peralatan kedai dan lain-lain benda yang diperlukan untuk kedai, kita boleh buka kedai online sahaja.  Buat blog.  

Berjuta orang lebih suka mendapatkan info dan mendapatkan produk dan perkhidmatan secara online. Dalam berjuta, kita hanya perlukan beberapa orang sahaja sehari untuk mendapatkan perkhidmatan / produk kita.  Ia lebih menjimatkan kos berbanding membuka premis dan menunggu orang datang masuk.

Masa semakin pantas berlalu, orang juga makin pantas bergerak, teknologi menemukan manusia sesama manusia tanpa perlu travel.  Jadi manfaatkan peluang ini.  Kita boeh tengok sekarang, premis besar-besar dan ternama juga sudah ada kedai online seperti Lazada, Zalora, Sendayu Tinggi, Watsons dan lain-lain.  Jadi kita ini yang punya bisnes kecil-kecilan pun kena rebut peluang ini hari ini dan sekarang juga.

Jom sertai Kelas Online Asas Blog dan Penulisan. Jana pendapatan tanpa keluar rumah, In shaa Allah.  

Pendaftaran dibuka setiap hari.  





Tuesday, 19 April 2016

Jom Berkongsi Dengan ABDR

Teks : Norazizah Sudin

Berniagalah sebagaimana sunnah Nabi Muhammad saw.  Kita berniaga mengikut kesukaan kita dan kita selesa dengannya.  Jika suka berfesyen, jual baju.  Tetapi baju patuh syariah la ya.  Suka minyak wangi, jual lah minyak wangi.  Ada kemahiran dalam bidang masak memasak, jual kek, roti dan lauk pauk.  Pandai dan mahir menjahit, jual hasil kraf tangan seperti cadar, sarung bantal dan lain-lain hasil jahitan.

Tanya diri kita sendiri.  Kita berbisnes untuk apa?  Untuk menolong suami?  Untuk menolong keluarga menambah pendapatan?  Kena ada 'big why' di situ.  Jangan samakan kita dengan suri yang bekerja di pejabat.  Mereka ada pendapatan sendiri dan membuat bisnes sebagai menambah pendapatan.  Tetapi kita sebagai suri rumah sepenuh masa memerlukan pendapatan tambahan untuk membantu keluarga di samping untuk diri sendiri.  Suri yang bekerja makan gaji mungkin buat bisnes sebagai hobi atau suka-suka sahaja.  

Kita boleh sertai banyak grup di fb atau di persekitaran rumah kita.  Sambil itu boleh borak-borak pasal bisnes.  Untuk yang tidak tahu menggunakan IT, pergi belajar.  Jangan malu-malu.

Akademi Bekerja Di Rumah ialah satu kumpulan sokongan untuk :
➡  suri belajar perkara asas cara berbisnes online
➡  suri belajar menjana pendapatan hanya dari rumah
➡  suri bekerjaya menjana pendapatan sampingan
➡  mereka bergelar WAHM / ibu bekerja di rumah






Hubungi saya Norazizah Sudin untuk bermula.

Boleh juga Whatsapp di 0197461502.

Semoga bermanfaat.





Sunday, 17 April 2016

Percuma Perfume

Assalamualaikum,

Gstar Vteen ada promosi bulan April ini.  Dapat PERCUMA perfume tau!!

Beli 2 botol dapat percuma.  Best kan??

Murah, jimat dan berbaloi-baloi.  

Apa itu Vteen?  Jom Kak Zah bagitau ya.

Gstar Vteen khas untuk remaja berumur 12 tahun ke atas sehingga dewasa.  

Fungsinya adalah :
✔  IQ Booster.  Agen penggalak IQ ke tahap potensi yang paling optimum.
✔  FLAWLESS & BEBAS JERAWAT.  Bebas / mencegah jerawat yang disebabkan perubahan hormon remaja (membersih darah dari dalam)
✔  KEKAL CERGAS & AKTIF serta SIHAT setiap hari.

Gstar Vteen ini berperisa STRAWBERRY.

Kuantiti 75 biji.








Hendak mencuba?

Order?  SMS / Whatsapp 019-7461502

Penghantaran pos ke seluruh Malaysia.





😍

Wednesday, 13 April 2016

Asingkan Duit Bisnes Dan Duit Personal

ASINGKAN ANTARA PERNIAGAAN DAN PERSONAL.

Wang perniagaan adalah kepunyaan 'Perniagaan". Jangan sesekali dicampurkan adukkan.

Wang "Personal" kita punya.  

Jangan gunakan duit perniagaan untuk kegunaan personal.

Jangan gunakan duit personal untuk kegunaan perniagaan.

Buat book keeping.  Buat SIMPAN KIRA.

Proses merekod setiap transaksi secara daily basis.  Buat book keeping, keluar masuk, rekod secara sistematik.

Wajib bagi kita sebagai usahawan membuat "CATITAN / REKOD' setiap transaksi pengeluaran duit walau "satu sen" SETIAP HARI secara tetap.

Mahu belajar uruskan AKAUN BISNES atau hanya mahu tambah ilmu asas akaun?

Jom mendaftar ke kelas akaun bersama kami di ABDR.

Kelas Asas Akaun Offline
--------------------------------
Grup Coaching (Minima 6 - 10 peserta)
Lokasi : Putrajaya
Tarikh : 23 April 2016 (Sabtu)
Masa : 9.15am - 2.00pm

Kelas Asas Akaun Online
-------------------------------
Tarikh : 17 April 2016 (Ahad)
Masa : 9.30am - 12.30pm





Sunday, 10 April 2016

Percayalah

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu semua.

Hari minggu ini banyak aktiviti bersama famili di luar.  Menghadiri kenduri kahwin dan bertandang ke rumah ibu saudara.

Percayalah.  Kita jaga DIA dan DIA akan jaga kita.  Bersangka baik denganNya.  Setiap yang berlaku itu ada hikmahnya.  Jalan cerita kita tidak sama dengan jalan cerita orang lain.  Jadi apa sahaja yang kita lakukan, teruskan sahaja.  Kalau kita percaya dan tahu benda yang kita buat itu betul, teruskanlah sahaja.  

Semoga bermanfaat.









Tuesday, 5 April 2016

Berkongsi Hanya Yang Baik-Baik Sahaja

Assalamualaikum semua,

Betulkan mana yang salah

Jom kita kongsi cerita yang baik-baik sahaja

Yang tidak baik, jangan kita dengar, jangan kita komen dan jangan kita share.

Jadilah orang yang positif dan sentiasa bersangka baik.  Buang rasa negatif.

Jadi baik, InsyaAllah semuanya akan baik-baik belaka.




Semoga bermanfaat.

Salam sayang,
Kak Zah













Saturday, 2 April 2016

Tips Bisnes Online

Sekarang sudah ramai yang membuat bisnes online.  Pelbagai bisnes online dan dari rumah sudah boleh dibuat.  Buat dari rumah memang menjimatkan.  Kelas bisnes online pun sudah banyak sekarang.  Pilih sahaja yang mana satu untuk anda sertai. 

Mulakan dengan perkongsian dan kebaikan produk dan servis yang kita tawarkan.  Berkongsi dan bercerita.  Bukannya menjual secara 'direct'.  Orang tidak suka banyak sangat 'hardsell'.  Jika berkongsi di FB, banyakkan 'soft sell'.  

Kebiasaannya pembeli online suka hendak baca cerita produk yang kita tawarkan.  Jika mereka mahu terus beli, tanpa hendak mengetahui lebih mendalam tentang produk, lebih mudah bagi mereka membeli di kedai di luar sahaja.  Banyak pilihan.  

Salah satu cara mudah, berkongsi dan cerita tentang produk dan servis kita melalui penulisan di blog untuk carian google.

Berminat hendak belajar kelas blog online?  Pendaftaran dibuka setiap hari.


















Friday, 1 April 2016

Promosi Gstar Kids Gila-Gila

Assalamualaikum,

Kak Zah pun ada juga menjual Gstar Kids dan Susu Kambing Stevia R-Rayyan.  Ada promosi istimewa gila-gila bulan April ini.

Jom kita tengok promosi ni.




Murah kan?  1 botol harga RM55.  2 botol RM80.  3 botol RM110.  Harga 4 botol di atas tu harga untuk bulan ini tau.  Rugi tidak rembat.  

Gstar Kids suplemen terbaik masa kini.  Suplemen sunnah dan moden daripada 15 bahan terpilih.

Berminat?

Whatsapp Kak Zah 019-7461502 sekarang.